Панама буде автоматично скасовувати реєстрацію суден, які порушують санкції

Панама буде автоматично скасовувати реєстрацію суден, які порушують санкції


Панама заявила, що буде автоматично скасовувати реєстрацію суден, які ухиляються від санкцій або причетні до незаконної діяльності.

Панамська морська адміністрація (PMA) посилить контроль за суднами, які реєструються під прапором країни, пише Maritime Executive.

Зокрема, відтепер PMA має право автоматично скасовувати реєстрацію будь-якого судна, яке виявиться причетним до незаконної діяльності. Це також посилить правозастосування щодо скасування реєстрації суден, які змінюють свій прапор, щоб уникнути санкцій.

«Серед інших причин автоматичного анулювання – використання судна для контрабанди, незаконної торгівлі, піратства або інших злочинів», – підкреслили в морській адміністрації.

Зокрема PMA планує провести внутрішню реорганізацію для посилення свого відділу моніторингу та контролю. Адміністрація опублікувала циркуляр, який дозволяє проводити належну перевірку судна, власника й оператора.

Зазначимо, на таке рішення вплинули санкції з боку США, ЄС і Великої Британії зокрема проти так званого «тіньового флоту».

Водночас неурядова організація UANI (Об’єднані проти ядерного Ірану) заявила, що чверть усіх суден, які перевозили іранську нафту, були зареєстровані у Панамі. Також судна під прапором Панами використовували для експорту російської нафти.

Нагадаємо, у перші дні 2024 року зафіксували «феноменальне» зростання кількості суден під прапором Габону. Це сталось завдяки масштабній операції зі зміни прапора, проведеної російською судноплавною компанією «Совкомфлот».