Потенційних покупців Білгород-Дністровського порту відлякує глибина підхідного каналу

Потенційних покупців Білгород-Дністровського порту відлякує глибина підхідного каналу


Підхідний канал Білгород-Дністровського порту наразі має фактичну глибину 1,9 м при паспортних 5,5 м.

Про це розповіла директорка порту Оксана Кіктенко на сторінці у Facebook.

За її словами, бізнес визначає купівлю цього підприємства ризиковим через вкрай негативний стан майна й об’єктів, які залишаються в державі, більшість з яких перебуває на балансі ДП «Адміністрація морських портів України».

«Порт у розумінні закону не продається, продається лише майно державної стивідорної компанії, можливості роботи якої напряму залежать від доступу та працездатності стратегічно важливих державних об’єктів – підхідних каналів, причалів та мосту, що розташований над каналом», – пояснила Оксана Кіктенко.

Вона також розповіла, що станом на сьогодні підхідний канал має фактичну глибину 1,9 м при паспортних 5,5 м.

«Переговори порту з АМПУ щодо відновлення необхідних глибин, що дозволять відновити судозахід, тривають уже чотири роки. Але на всі наші запити АМПУ не дає будь-яких гарантій та термінів відновлення необхідних глибин, в порушення норм законодавчих актів. Відповідно до Правил технічної експлуатації портових гідротехнічних споруд за замовчування підхідні канали й портові акваторії повинні підтримуватись у габаритах, встановлених паспортом», – зазначила директорка порту.

За її словами, проблема з підхідним каналом Білгород-Дністровського порту існує вже 11 років – з моменту передання каналу в АМПУ. З 2013 року найбільша глибина каналу сягала 3,5 м.

Водночас у порту шукають варіант розв’язання проблеми. Відомо, що керівництво порту розробило проєкт закону, який надасть можливість отримати в концесію підхідні канали порту, з умовами утримання в належному стані та сплати концесійних платежів державі.

Нагадаємо, нещодавно директорка Білгород-Дністровського порту Оксана Кіктенко розповіла, що українські компанії Нібулон та Ніка-Тера цікавляться приватизацією Білгород-Дністровського порту.

Згодом у Group DF розповіли, що вони не братимуть участь в приватизації Білгород-Дністровського порту.