Румунія схвалила транзит шведських катерів для України

Румунія схвалила транзит шведських катерів для України


Президент Румунії Клаус Йоганніс поінформував парламент про рішення схвалити транзит шведських катерів для України.

Країна пропустить через свою територію десантні катери, передані Україні Швецією, повідомляє Agerpres.

Швеція у серпні оголосила про передачу Україні десантних катерів та звернулася до Румунії з проханням підтримати цей процес. Шведський персонал у складі 35 осіб вже прибув до Румунії і використовує для розміщення авіабазу «Міхаіл Когелнічану» та порт Мангалія.

Крім того, Швеція запросила надання логістичної підтримки для українських військовослужбовців, які проходитимуть навчання на цих катерах. Йдеться про транспорт, харчування, проживання та інші потреби, необхідні для ефективного проведення навчальних заходів.

Президент Йоганніс підкреслив, що участь Румунії в цих навчаннях є важливим сигналом підтримки України та демонструє готовність країни сприяти колективній обороні. Витрати на транзит і навчання будуть покриті з бюджету Міністерства національної оборони Румунії, з можливим подальшим відшкодуванням за механізмами ЄС.

Також парламент Румунії схвалив запит президента Клауса Йоганніса щодо створення морського тренувального центру для підготовки українських військових.

Нагадаємо, Швеція передасть Україні шість бойових катерів Combat Boat 90. Катери для ВМС ЗСУ передадуть у рамках 17-го пакету санкцій на суму 4,6 млрд шведських крон (440 млн доларів).