Росія збільшує перевезення зброї до морської бази у Сирії

Росія збільшує перевезення зброї до морської бази у Сирії


Удвічі більше російських кораблів проходять через Гібралтарську протоку. Так, до військово-морської бази на заході Сирії перевозять зброю і військове спорядження.

Кількість російських військових кораблів, що проходять через Гібралтарську протоку, збільшилася вдвічі порівняно з аналогічним періодом 2023 року, пише Gospodarka Morska.

У міністерстві оборони Іспанії розповіли, «кілька сотень» кораблів зі зброєю або військовими матеріалами на борту прямують з портів Калінінграда і Санкт-Петербурга до російської військово-морської бази на заході Сирії.

У Сирії росіяни мають дві бази – військово-морську і військово-повітряну. Перша розташована в Тартусі.

Таким чином Росія користується правом мирного проходу, тобто правом всіх кораблів швидко і безперешкодно проходити через територіальне море, якщо це не порушує мир, порядок або безпеку прибережної держави. При цьому підводні човни повинні спливати на поверхню і бути видимими.

Водночас російські кораблі супроводжуються суднами Іспанії та сусідніх країн.

В іспанському ЗМІ El Pais пишуть, що Росія вважає себе наддержавою і хоче, щоб її бачили, тому плавання водами навколо країн НАТО є певною мірою «демонстрацією сили». Кремль також випробовує здатність Альянсу реагувати на ризики й загрози.

За даними Salvamento Maritimo, служби, відповідальної за безпеку в іспанських водах, через Гібралтарську протоку щороку проходить близько 70 тисяч кораблів і суден.

Читайте також: Що відомо про сирійський порт Тартус.