Греція і Туреччина готуються до демаркації своїх морських зон 

Греція і Туреччина готуються до демаркації своїх морських зон 


Греція і Туреччина вивчають, чи можуть вони розпочати переговори щодо демаркації своїх морських зон.

Угода про те, де починаються і закінчуються їхні морські зони, важлива для визначення прав на можливі запаси газу і схеми енергетичної інфраструктури, пише Reuters.

У вівторок, 24 вересня, прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс і президент Туреччини Тайіп Ердоган зустрілися на полях щорічної Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку й обговорили двосторонні зв’язки.

«Обидва лідери доручили міністрам закордонних справ вивчити, чи є сприятливі умови для початку переговорів про демаркацію континентального шельфу та виключної економічної зони», – заявив міністр закордонних справ Греції Георгіос Герапетрітіс.

Важливо додати, що країни роками не могли вирішити цілий ряд питань – від повітряного простору до морської юрисдикції в східному Середземномор’ї й етнічно розділеного Кіпру.

В останні роки напруженість зменшилася, і обидві країни торік домовилися перезавантажити свої відносини, пообіцявши тримати відкритими канали зв’язку і працювати над питаннями, які їх роз’єднували.

Зазначимо, міністри закордонних справ двох країн розпочнуть підготовку до зустрічі на високому рівні, яка відбудеться в Анкарі в січні.

Нагадаємо, у липні 2024 року між Туреччиною та Грецією спалахнув конфлікт в Егейському морі. Причиною для загострення напруги стало нібито те, що італійське дослідницьке судно Ievoli Relume, яке проводило розвідку для будівництва підводних кабелів між Критом і Кіпром, «порушило континентальний шельф Туреччини».