За оренду зернового терміналу у Гдині змагатимуться п’ять компаній

За оренду зернового терміналу у Гдині змагатимуться п’ять компаній


Тендер розпочався 23 травня і охоплює територію площею 57 863 м², призначену для перевантаження та зберігання агропродукції. 

У вівторок, 17 вересня, завершився термін подачі остаточних пропозицій на оренду зернового терміналу в порту Ґдиня. У конкурсі взяли участь п’ять претендентів, пише Gospodarka Morska.

Тендер розпочався 23 травня й охоплює територію площею 57 863 м², призначену для перевантаження та зберігання агропродукції. Вона включає так звані Індійській та Норвезький причали. Серед вимог до потенційних орендарів — досвід у сфері торгівлі зерном або управління інфраструктурою з потужністю перевантаження не менше 400 тис. тонн на рік.

Заявки на оренду майна подали компанії Mondry, OT Port Gdynia, Krajowa Grupa Spożywcza, консорціум Szczecin Bulk Terminal і Tapini та Ribera, а також консорціум Speed, Astar і Tridente.

Чинним орендарем є компанія Mondry, яка отримала термінал на умовах короткострокової угоди з можливістю продовження. Цей рік мав стати підготовкою до відкритого конкурсу на довгострокову оренду, яка передбачає модернізацію термінальної інфраструктури.

Нагадаємо, порт Ґдиня є важливим вузлом для експорту збіжжя з України. З початку повномасштабного вторгнення Росії частка відправлень агропродукції до портів Польщі суттєво зросла. 

Через це Польща почала модернізовувати свої порти, аби збільшити їхню пропускну спроможність. Зокрема, восени 2022 року у порту Ґдиня почали будівництво нового зернового терміналу.

Водночас Балтійський контейнерний термінал у порту Гдині (BCT) запустив пряме інтермодальне сполучення для експорту товарів, виготовлених в Україні.

Також, як писав USM, на початку цього року Європейський Союз інвестував у будівництво інтермодальних терміналів у портах Ґдиня і Щецин. Проєкт є частиною ініціативи ЄС «Коридори солідарності Україна-Союз». Він має на меті покращити український та польський експорт, а також забезпечити рух військової техніки.