Ставки на пшеницю на СВОТ знизилися

Ставки на пшеницю на СВОТ знизилися


Тиск на ринок спричинили швидкий темп посівної кампанії озимої пшениці у США та значний експорт із Причорномор’я.

Котирування пшениці на CBOT у вівторок знизилися. Грудневий контракт на зернову подешевшав на 1 USD/т — до 211,5 USD/т, повідомляють аналітики ASAP Agri.

Тиск на ринок спричинили швидкий темп посівної кампанії озимої пшениці в США та значний експорт із Причорномор’я. Також на ціни вплинув підвищений прогноз врожаю збіжжя у РФ. На Euronext пшениця також знизилася. Грудневий контракт подешевшав на 1,25 EUR/т — до 219,25 EUR/т. 

Водночас затримки в посівній у Причорноморському регіоні та ослаблений курс долара дещо стримали падіння. Підтримку цінам надало зниження виробництва в Європі та скорочення оцінок врожаю у Франції.

Натомість кукурудза на CBOT показала зростання. Грудневий контракт піднявся на 0,7 USD/т — до 162,3 USD/т. Однак зростання було обмежене завдяки кращому стану врожаю кукурудзи у США та швидкому темпу його збирання. 

Втім, європейська кукурудза подешевшала. Контракт на листопад знизився на 0,5 EUR/т — до 202,5 EUR/т.

Котирування соєвих бобів на CBOT у вівторок трохи зросли (+0,6 USD/т). Ціни підтримав експорт сої зі США до Аргентини завдяки конкурентним цінам, а також занепокоєння щодо врожайності у США через спекотну і суху погоду. 

Проте збирання 6% врожаю сої у США станом на 15 вересня стримувало подальше зростання. Обсяги перероблення сої в серпні були меншими, ніж очікувалося. Крім того, у 2024/25 МР прогнозується зростання виробництва сої у Бразилії на 12,8%.

Ф’ючерси на соєву олію на CBOT 17 вересня піднялися на 17,6 USD/т — через скорочення запасів у США до 10-місячного мінімуму. Водночас ф’ючерси на соєвий шрот знизилися на 2,3 USD/т через зміцнення індексу долара США. 

Ф’ючерси на ріпак на Euronext підвищилися на 5,25 EUR/т завдяки зростанню цін на сою та канадську канолу. Підтримку цінам також надав прогнозоване скорочення врожаю каноли в Канаді та затримки у збиранні врожаю через дощі.

Ф’ючерси на малайзійську пальмову олію 17 вересня впали на 48 MYR/т. Цьому сприяла низька активність торгів після свят та підвищення Індією імпортних мит на рослинні олії. Однак укріплення нафти трохи підтримало ринок.

Ціни на сиру нафту продовжили зростати у вівторок, піднявшись на 1,55 USD/BBL. Це відбулося завдяки очікуванням скорочення запасів у США та занепокоєнням щодо видобутку через ураган Франсін, який обрушився на Луїзіану. Ринок також перебуває в очікуванні можливого зниження ставок ФРС у США, хоча сповільнення китайської економіки обмежує глобальний попит.

Раніше USM писав, що за рік Україна збільшила експорт пшениці до Африки на 40,6%.