The Times: українські водолази ризикують життям, щоб знешкодити міни у Чорному морі

The Times: українські водолази ризикують життям, щоб знешкодити міни у Чорному морі


Українські військові сапери щодня займаються розмінуванням у Чорному морі, щоб забезпечити безпечний прохід суден морським коридором. 

Представники Центру управління військово-морськими силами України розповіли, як відбувається захист вантажних суден та інфраструктури вздовж морського коридору, пише The Times.

Командир дивізії «Варан» пригадав про попередження щодо міни, яка була всього за кілька метрів від пірса у порту, що могло спровокувати великий вибух.

«У нас було мало часу. Щойно хвиля почала підштовхувати міну до пірса, вона б вибухнула. Ми не могли допустити, щоб вона вибухнула в порту — це було небезпечно, але нам довелося наблизитися, щоб спробувати відбуксирувати її», — зазначив командир.

«Варан» також розповів, як у них було лише кілька хвилин, щоб запобігти катастрофі, коли одна з морських мін опинилася занадто близько до порту. Один із водолазів стрибнув за борт, поплив до міни та зіткнувся з нею віч-на-віч, щоб обережно прикріпити до неї буксирувальний трос.

«Водолазу доводиться тримати її акуратно в руках, шукати місце, щоб прив’язати трос. Вони завжди у смертельній небезпеці. Це просто жахливо. Нам довелося повільно тягнути її на відстань п’яти миль від порту. Це зайняло годину. Ми вивели її на чисту воду, водолаз знову занурився, відв’язав трос, встановив детонатор і повернувся на борт. Щойно корабель відплив на безпечну відстань, стався вибух», – розповів командир дивізії. 

Також у виданні пригадали російський удар по судну Aya в румунській морській зоні, коли воно прямувало до Єгипту з Чорноморська.

«Минулого року вони затримали турецьке судно. Вертоліт висадився, усіх обшукали та відпустили. Це було демонстрацією сили. Вони постійно погрожують по радіо: «Зараз вас розстріляємо». Вони роблять це щодня», – заявив речник військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

Зазначимо, переважно росіяни використовують для атак на інфраструктуру, пов’язану із зерновим коридором, іранські дрони та міни, а також дрони «Ланцет».

Фото ілюстративне.