Туреччина тепер має найбільший військовий флот у Чорному морі

Туреччина тепер має найбільший військовий флот у Чорному морі


Раніше такий статус мала Росія, проте Сили оборони України успішно виводять з ладу кораблі країни-агресорки.

Наразі Туреччина має найбільший військовий флот у Чорному морі. Про це в інтерв’ю «РБК-Україна» повідомив посол України у Туреччині Василь Боднар, пише «Укрінформ». 

«Завдяки діям Сил оборони України, Туреччина стала лідером в Чорному морі за кількістю військових кораблів. Для Туреччини важливо, аби Чорне море було зоною безпеки, аби припинилася російська агресія і щоб можна було відновити повноцінне економічне співробітництво для користі всього регіону», — наголосив посол.

Боднар також нагадав, що Туреччина активно зміцнює свої військово-морські сили і будує для України два корвети типу «Ада».

Боднар зауважив, що до завершення війни говорити про повне відновлення регіону складно, але багато інтересів України й Туреччини збігаються. Анкара підтримує територіальну цілісність України та не визнає окупацію Криму.

Перший корвет для України «Іван Мазепа» вже проходить випробування та може долучитися до ВМС України наприкінці цього року. Другий корвет «Іван Виговський» планують ввести в експлуатацію у 2026 році.

Крім того, Туреччина спільно з Румунією та Болгарією з 1 липня проводить протимінні операції у Чорному морі для підвищення безпеки судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

Нещодавно USM писав, що судновласники з Туреччини найчастіше заходять до портів Великої Одеси.