Вчені назвали найбільш забруднені сміттям водойми у світі

Вчені назвали найбільш забруднені сміттям водойми у світі


Вчені визначили, що більшість побутових відходів потрапляє у водне середовище Африки, Китаю, Індії та Південної Азії.

Такі дані наводять науковці з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (IIASA). За словами вчених, відходи, що потрапляють у водні екосистеми, становлять велику загрозу як для біорізноманіття, так і для здоров’я людини.

«Явні наслідки неправильного поводження зі сміттям, у тому числі пластиком, можна побачити в більшості океанських районів, на пляжах, у річках і озерах, підкреслюють дослідники. Це стосується навіть Арктики та Антарктиди», — зазначили в IIASA. 

На думку науковців, найбільш забруднені сміття води в Африці, Китаї, Індії та Південній Азії.

«Важливо, щоб ми почали зосереджуватися на покращенні утилізації відходів у постраждалих районах», – каже авторка дослідження Адріана Гомес Санабрія.

У дослідженні також підкреслюється важливість масового збору відходів. Якщо загальну кількість утворених відходів можна зменшити, це, на думку вчених, повинно запобігти потраплянню відходів у водне середовище. 

«Наш аналіз показує нагальну потребу у створенні системи моніторингу потоків відходів. Така система має допомогти нам відстежувати ефективність дій, у тому числі політичних, економічних і технологічних, спрямованих на зменшення кількості відходів і вдосконалення систем управління відходами», – зазначає співавторка дослідження Флоріан Ліндл.