В УЗА пояснили, чому новий закон про мінімальні ціни працюватиме хибно

В УЗА пояснили, чому новий закон про мінімальні ціни працюватиме хибно


В «Українській зерновій асоціації» розкритикували новий закон про регуляцію цін на експорт української агропродукції, та навели приклад, чому він може працювати хибно. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Мінагрополітики запроваджує мінімальні експортні ціни на агропродукцію, включно із зерном, олійними та соняшниковою олією. У відомстві зазначили, що для розрахунку мінімальної ціни на експортну агропродукцію використовуватимуть офіційні митні дані за попередній місяць.

Тепер президент «Української зернової асоціації» Микола Горбачьов розповів, як, на думку УЗА, працюватиме цей закон. Експерт зазначив, що є три кроки, як це відбуватиметься: 

Перший з них — митниця буде аналізувати всі експортні ціни за минулий місяць. Ціни будуть братися з митних декларацій на експорт на різних базисах постачань (СРТ, DAP, FOB). Вибере 5% найнижчих цін за минулий місяць і передасть цю репрезентативну вибірку до Міністерства аграрної політики та продовольства.

Далі Мінагрополітики опублікує мінімальні експортні ціни по кожній культурі на своєму сайті в розрізі базисів постачань та дає 10% можливого відхилення від опублікованих мінімальних цін. Тож ці мінімальні ціни будуть діяти протягом місяця, до наступного аналізу митниці.

Й наприкінці Горбачьов додав, що експортер (фермер, виробник зерна, трейдер) зможе здійснити експорт своєї продукції за цінами не нижчими, ніж мінімальні ціни, зазначені на офіційних ресурсах Мінагрополітики.

Президент УЗА також навів приклад розрахунку, зазначивши, що ціни абсолютно умовні й не спираються на аналіз жодної організації. 

«За червень ціни на пшеницю коливалися в межах $175-205 CPT порти Великої Одеси. Припустимо, що 5% контрактів були замитнені за ціною $175. Митниця повідомляє результати свого аналізу в Мінагрополітики, яке зі свого боку заявляє мінімальну ціну на пшеницю на липень за наступною формулою: $175-10% = $157,5 СРТ. І так по кожному з базисів постачань», — пояснив він.

Нагадаємо, раніше USM розповідав, що в Мінагрополітики вважають, що мінімальні експортні ціни не завадять ринку.