Рада ЄС ухвалила 14 пакет санкцій проти рф: деталі

Рада ЄС ухвалила 14 пакет санкцій проти рф: деталі


Під обмежувальні заходи потрапили 116 фізичних та юридичних осіб з російської федерації, відповідальних за війну проти України.

Рада Європейського Союзу затвердила 14 пакет санкцій проти росії. Відповідне рішення ухвалили 24 червня, пише «Економічна правда».

Як зазначили у Раді, ці санкції «завдадуть подальшого удару по режиму путіна й тих, хто підтримує його незаконну, неспровоковану та невиправдану агресивну війну проти України».

Зокрема, ЄС заборонить послуги з перевантаження російського ЗПГ на території країн Європи з метою реекспорту в інші країни. Це стосується як перевезень із судна на берег, так і ship-to-ship операцій. 

Крім того, Рада Міністрів заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій та послуг для таких ЗПГ-проєктів як «Арктик СПГ 2» і «Мурманск СПГ». Обмеження впровадять і на імпорт росгазу через термінали ЄС, що не під’єднані до системи природного газу.

Також Рада ЄС вперше ухвалила санкції, спрямовані на конкретні судна, за їхню участь у загарбницькій війні рф проти України. Заборону розширили й на транспортування вантажів автомобільним транспортом з рф територією ЄС, — зокрема, транзитом. 

Натомість для запобігання реекспорту бойових товарів у росію, ЄС вимагає від операторів впровадити механізми належної обачності. Компанії також нестимуть відповідальність за те, щоб їхні «дочірні» фірми у третіх країнах не обходили санкції. Такі підприємства будуть зобов’язані додавати у контракти положення, що забороняють використання промислового ноу-хау для товарів, призначених для росії.

Рада ЄС також впровадила фінансові обмеження проти росіян. Йдеться про заборону використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS) і транзакції з особами, що використовують SPFS за межами росії. Також заборонені операції з кредитними установами та постачальниками криптоактивів, які підтримують військово-промислову базу кремля.

Окрім цього, ЄС розширив заборону на польоти для будь-яких повітряних суден, які використовуються для нерегулярних рейсів. Оператори повинні надавати інформацію про такі рейси, включно з даними про власність літака і, можливо, пасажирів. 

Також нещодавно санкції проти російських операторів газовозів та проєктів з перероблення ЗПГ впровадили США. Зокрема, під обмеження потрапили проєкти «Артик СПГ».