За цей рік українським морякам вже видали понад 50 тисяч документів

За цей рік українським морякам вже видали понад 50 тисяч документів


З початку реформи дипломування, Адміністрація судноплавства видала морякам понад 80 000 кваліфікаційних документів, з яких понад 50 тис. — у 2024 році.

Нагадаємо, реформували процес видачі документів на початку 2023 року. Як зазначили у відомстві, найскладнішим викликом було «подолання мільйонних схем заробітків на українських моряках».  

Загалом, подача моряком заяви на присвоєння звання та підтвердження кваліфікації можлива чотирма способами: особисто, через представника, поштою або онлайн засобами порталу Дія.   

Кожну заяву моряка розглядає Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) у складі Адміністрації судноплавства. За рішенням ДККМ про видачу кваліфікаційного документа, уповноважена особа Адміністрації судноплавства друкує кваліфікаційні документи на бланках суворої звітності відповідно до вимог законодавства.  

Також, Адміністрацією судноплавства здійснюється обмін кваліфікаційних документів, виданих до набрання чинності постанови Уряду №1499. Подати заяву на здійснення обміну кваліфікаційних документів, на ті, що видаються відповідно до постанови Уряду №1499, можливо особисто, через представника, або поштою. 

Отримати готові кваліфікаційні документи можливо в Адміністрації судноплавства або ДП «Моррічсервіс» особисто або через представника.

Раніше USM розповідав, що Адміністрація судноплавства та ПРМТУ посилять захист прав моряків.