Хабар від агрохолдингу: НАБУ викрило схему легалізації на €21 млн

Хабар від агрохолдингу: НАБУ викрило схему легалізації на €21 млн


Ексголова Державної фіскальної служби України отримав хабар за відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу. Згодом ці гроші «легалізували».

Деталі схеми розкрило Національне антикорупційне бюро України.

Нагадаємо, 17 жовтня 2022 року НАБУ і САП викрили ексголову ДФС на отриманні від власника агрохолдингу рекордного хабаря у розмірі 5,5 млн дол. США та понад 21 млн євро.

Хабар ексголова отримав за відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу.

Так, з грудня 2015 року по березень 2016 близька особа очільника ДФС посприяла в отриманні частини хабаря на понад 13 млн євро на рахунки підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови).

Вже у травні 2017 – квітні 2018 рр. всю суму одержаного хабаря легалізували. Гроші витратили на купівлю недобудованого житлово-офісного комплексу з паркінгом, який продовжили будувати та отримувати додаткові доходи, зокрема у 2022-2023 роках.

Наприкінці 2023 року НАБУ і САП домоглися накладення арешту на 81 об’єкт нерухомості та понад 30 млн грн, які власник групи будкомпаній набув саме завдяки легалізованим коштам.

Іншу частину хабаря на 7,9 млн євро, яка знаходилась на рахунках ще однієї підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови), легалізував радник топпосадовця.

Загалом 5,5 млн доларів США він відмив шляхом укладення агентського договору у січні 2017 року. А у квітні – серпні 2018 року – ще 2,8 млн євро як оплату за договорами купівлі-продажу.

За даними низки українських ЗМІ, мова йде про власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка та ексголову ДФС України Романа Насірова.

Раніше USM повідомляв, що у червні 2024 року Президент Україні Володимир Зеленський підписав закон № 10168-2 про боротьбу з «чорним зерном» і неповерненням валютного виторгу.