Боротьба з «чорним зерном»: Президент України підписав закон

Боротьба з «чорним зерном»: Президент України підписав закон


Володимир Зеленський підписав закон № 10168-2 про боротьбу з «чорним зерном» і неповерненням валютного виторгу.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Закон надає Кабміну право запустити механізми, які мінімізують можливості для зловживань під час експорту аграрної продукції.

Це має забезпечити більші валютні надходження до держави та позитивно вплинути на стабільність національної валюти. Наприклад, уряд може запровадити режим експортного забезпечення щодо окремих видів товарів, здебільшого йдеться про аграрну продукцію.

У межах цього режиму заборонять експортувати товари субʼєктам ЗЕД (юридичні та фізичні особи, а також структурні одиниці, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність), які не є платниками ПДВ.

Також забороняється експорт таких товарів за цінами, нижчими за мінімально допустимі експортні ціни (ціни визначатиме Мінагро).

Читайте також: В Україні щомісяця визначатимуть мінімальні експортні ціни на зерно.

До вивезення таких товарів платник повинен зареєструвати податкову накладку за ставками:

  • 0% — платники, у яких обсяг неповерненої валютного виторгу не перевищує 20% (порядок розрахунку такого показника визначатиме КМУ);
  • 14 або 20% (за ставкою для внутрішнього постачання відповідного товару) — всі інші платники.

Такі платники отримають змогу скоригувати ставку ПДВ на 0% виключно після отримання податковою від банку інформації про завершення розрахунків за відповідною експортною операцією.

«На сьогодні зернові та олійні культури є основними позиціями експорту, зокрема згідно з ініціативою щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів. Тому для України надзвичайно важливо створити всі можливі запобіжники для унеможливлення зловживань та шахрайських схем у цій сфері, щоб за результатами вивезення зерна в Україну
заходила валюта, яка необхідна для підтримання нашої економіки», — йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Зазначимо, «чорним зерном» називають продукцію, яку трейдери купили у фермерів за готівку й експортували за кордон. Якщо зерно куплене за готівку, у процесі його виробництва податки не сплачено. Крім того, таке зерно часто продають через фіктивні одноденні фірми.

Раніше USM повідомляв, що за даними БЕБ, наприкінці 2023 року «чорний» експорт зерна з України перевищив 20%.