У Балтійському морі вчаться захищати підводну інфраструктуру 

У Балтійському морі вчаться захищати підводну інфраструктуру 


Навчання, що спрямовані на посилення безпеки критично важливої підводної інфраструктури від Північної Атлантики до Балтійського моря, триватимуть місяць. 

У понеділок, 3 червня, розпочалась серія оборонних військових операцій Об’єднаного експедиційного корпусу (JEF) Nordic Warden. Навчання спрямовані на захист підводної інфраструктури, повідомляє уряд Швеції. 

Під час навчань будуть проводити розвідувальні польоти й патрулювання на морі, зокрема у водах Естонії. Обмін інформацією між країнами також розширять, щоб забезпечити кращу обізнаність про морську ситуацію морських суден, що перебувають під відповідальністю JEF.

Зазначимо, Nordic Warden об’єднує можливості всіх десяти країн JEF з моніторингу руху суден поблизу важливих підводних енергетичних і комунікаційних маршрутів, а також координацію виявлення і припинення незвичайної або підозрілої активності на їх околицях.

«JEF відіграє важливу роль у подоланні загроз для критичної підводної інфраструктури в нашому районі. Ця діяльність ще раз демонструє, що країни JEF об’єднані, скоординовані та готові діяти», – підкреслив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

Нагадаємо, у травні стало відомо, що росіяни складають карту критично важливих підводних систем Європи та Північної Америки. Таким чином рф готує підґрунтя для можливої атаки підводних кабелів ЄС та США.

Довідка.

Об’єднаний експедиційний корпус (Joint Expeditionary Force, JEF) – це коаліція, створена у 2014 році, яку очолює Велика Британія і до якої входять Естонія, Нідерланди, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія та Ісландія. Коаліція фокусується на безпеці регіону Балтійського моря, Крайньої Півночі та Північноатлантичного регіону.