Китайська компанія побудує контейнерний термінал на Чорному морі

Китайська компанія побудує контейнерний термінал на Чорному морі


China Communications Construction Company (СССС) побудує новий контейнерний термінал у грузинському місті Анаклія, що знаходиться на Чорному морі.

Термінал, як очікується за тендером, зможе обробляти 600 000 TEU на рік. 

Загалом, будівництво термінала пов’язано з ідеєю розвитку транспортної мережі, що з’єднує Китай і Європу. Грузія хоче стати країною, яка стане важливою зупинкою на цьому маршруті, одночасно збільшуючи потужність своєї чорноморської портової галузі.

Варто зазначити, що СССС отримає до 49% інвестицій від грузинської влади і формує консорціум з іншими китайськими компаніями, зокрема China Harbour Investment Pte., China Road and Bridge Corporation і Qingdao Port International Co. 

Критики такої інвестиції вказують на те, що компанія мала бути внесена до списку санкцій США. Щонайменше, компанія була залучена до створення штучних островів у спірних з Філіппінами водах Південно-Китайського моря, а також до будівництва промислових і військових об’єктів для Китаю. 

За словами грузинської влади, на заплановані транзакції обмеження не впливають, оскільки послуги і товари, які якраз пропонує CCCC, призначені для США.

Варто зазначити, що на тендер також подавався консорціум зі Швейцарії, але не подав остаточної пропозиції, тому єдиним розглянутим варіантом став консорціум з Китаю.