Верховна Рада впровадить нові правила регулювання експорту зернових

Верховна Рада впровадить нові правила регулювання експорту зернових


Нові правила передбачають зміни у валютному регулюванні, адмініструванні ПДВ та процедурах митного контролю. 

До законопроєктів «про боротьбу з тіньовим експортом зерна та неповерненням валютного виторгу» додали два важливі блоки. Про це заявив в.о. міністра агрополітики Тарас Висоцький, пише Elevatorist.

Перший блок стосується встановлення мінімальних експортних цін на низку продуктів, зокрема на зернові та олійні культури. Другий блок закону передбачає запровадження системи простежуваності продукції.

«Треба зробити такі умови, які дозволятимуть прозорим компаніям без перешкод експортувати. Має запрацювати в державному аграрному реєстрі система, де буде прив’язка до кожного гектара, і на офіційно орендованих землях можна буде зазначити, яка культура там вирощується. Зараз працюємо над механізмом, який би дозволив об’єктивно прогнозувати урожайність. Максимальну врожайність», — підкреслив Висоцький.

Як зазначив посадовець, упровадження цих змін буде складним процесом, але влада готова до обговорень.

Мова йде про законопроєкти № 10168-2 та № 10169-2, які пройшли перше читання у Верховній Раді на початку квітня. Обидва законопроєкти запроваджують нові правила експорту агропродукції, включно зі змінами у валютному регулюванні, адмініструванні ПДВ та процедурах митного контролю.