WWF подав до суду на уряд Норвегії за глибоководний видобуток металів

WWF подав до суду на уряд Норвегії за глибоководний видобуток металів


Під час глибоководного видобутку норвежці дозволили використовувати сильну вибухівку, що може призвести до незворотної шкоди довкіллю.

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) судитиметься з норвезьким урядом через надання згоди на підводні дослідження та глибоководний видобуток. Про це пише Gospodarka Morska.

Попри протести неурядових організацій та думки експертів, уряд погодився почати дослідження морського дна у норвезькій частині Атлантики. Норвегія виявила у своїх водах поклади рідкоземельних металів, які необхідні для багатьох галузей промисловості й технологій. 

Під час дослідження покладів, серед іншого, використають сильну вибухівку. За словами голови норвезького WWF Кароліни Андаур, це може призвести до незворотної шкоди навколишньому середовищу.

Після попередніх закликів до уряду призупинити рішення WWF подав позов до суду в Осло. За словами пані Андаур, дозвіл на економічне дослідження дна океану, виданий міністерством енергетики Норвегії, не містить достатньої оцінки наслідків такої діяльності. 

Рішення уряду в Осло розкритикували галузеві організації та активісти. Вчені з Бергенського університету не сумніваються, що пошуки будуть залучені інвазивні методи, які в будь-якому випадку завдадуть шкоди природному середовищу. Також своє несхвалення висловив ЄС. 

Втім, уряд Норвегії не має наміру відмовлятися від свого рішення. Прем’єр-міністр Йонас Ґар Стьоре нагадав, що у видобутку рідкоземельних металів, які мають вирішальне значення для необхідних економічних перетворень, домінує Китай. 

За словами голови уряду, з огляду на залежність Європи від російських корисних копалин у минулому, необхідно використовувати всі доступні родовища «при дотриманні прийнятних стандартів».

Попри схвалення непопулярного рішення, уряд Норвегії є одним із найбільших донорів WWF. Лише у 2023 році організація отримала фінансову підтримку від Норвегії у розмірі 5,27 млн доларів.

Як писав USM, раніше активісти Greenpeace протестували проти видобутку газу в Чорному морі.