Росіяни вкрали на річці 24 буї країни НАТО

Росіяни вкрали на річці 24 буї країни НАТО


Російські прикордонники зняли понад 20 естонських фарватерних буїв на річці Нарва.

У ніч проти 23 травня російські прикордонники зняли 24 буї, встановлені в естонських водах для позначення фарватеру, повідомляє ERR.

Глава бюро прикордонної охорони Ідаської префектури Еерік Пургель пояснив, що Естонія і росія щовесни встановлюють у річці Нарва буї, що позначають фарватер. Русло річки згодом змінюється, тому щовесни позначення фарватеру переглядають.

«До початку війни в Україні встановлення цих буїв відбувалося в основному за обопільною угодою, але з 2023 року росія не погоджується з естонськими позиціями щодо розміщення буїв. Ми вирішили поставити плавучі знаки на літній сезон згідно з домовленістю 2022 року, тому що вони потрібні, щоб уникнути навігаційних помилок, щоб наші рибалки та відпочиваючі не потрапили помилково у російські води», — сказав Пургель.

Цьогоріч росія повідомила, що вона не згодна з місцями встановлення приблизно половини із 250 буїв. Естонія встановила буї згідно з договором про державний кордон та угодою про розміщення буїв, укладеною між прикордонними службами у 2022 році. 

Перші 50 буїв встановили 13 травня. У ніч проти четверга естонські прикордонники виявили, що російські прикордонники почали знімати ці буї і за ніч зняли 24 штуки, частина з яких належала до спірних буїв.

«Департамент поліції та прикордонної охорони зв’язався з російською прикордонною службою і зажадав роз’яснення з приводу зняття буїв та їх повернення. Департамент чекає від росії доказів того, що раніше узгоджений фарватер змінився, і якщо вони не будуть представлені, то ми продовжимо встановлювати буї», — додав Пургель.

Прем’єр-міністр Кая Каллас сказала на урядовій прес-конференції, що йдеться про прикордонний інцидент, точні обставини якого зараз з’ясовуються.

Міністр закордонних справ Маргус Цахкна додав, що до цього випадку слід ставитися дуже спокійно, адже росія поводиться провокаційно, і, судячи з її поведінки останніми роками, нинішні дії укладаються в цю схему.