Атака хуситів на танкер з роснафтою: зʼявилися деталі

Атака хуситів на танкер з роснафтою: зʼявилися деталі


Стали відомі деталі про судно з російською нафтою, яке напередодні атакували єменські хусити у Червоному морі.

Танкер Wind (ІМО 9252967) дедвейтом 105 387 тонн із вантажем російської нафти зазнав обстрілу в Червоному морі 20 травня. Детальний маршрут судна опублікував  очільник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Вночі 8 травня судно вийшло з Новоросійська. Спочатку екіпаж указав порт призначення Порт-Саїд (Єгипет). Потім, 13 травня, під час проходження Суецького каналу, порт призначення змінили на Янбу в Саудівській Аравії з очікуваним прибуттям 17 травня. А згодом — у напрямку Китаю (China for orders). Нападу з боку хуситів нафтовий танкер Wind зазнав у 98 милях на південь від Ель-Худейди (Ємен).

Ймовірно, хуситів збентежила саме така часта зміна портів призначення. Адже раніше бойовики пообіцяли не атакувати судна, що йдуть із Китаю та росії.

Раніше Wind транспортував російську нафту в січні, травні та листопаді 2023 — з Туапсе до Сінгапуру. Танкер Wind належить компанії з Кіпру Longitude Maritime Company. Менеджер судна — грецька компанія Adriatic Tankers Shipping.