У порту Щецин з’явиться перевантажувальний хаб для військових та цивільних потреб

У порту Щецин з’явиться перевантажувальний хаб для військових та цивільних потреб


Початок будівництва запланували на червень 2024 року, а завершення — на листопад 2026 року.

Управління морських портів Щецин і Свіноуйсьце 8 травня підписали угоду про спільне будівництво мультимодального перевантажувального вузла на півострові Острув-Грабовський у порту Щецин. Про це пишуть Intermodal News.

Перевантажувальний хаб використовуватимуть як для цивільних, так і для військових потреб. Загальна вартість проєкту становить 8,7 млн ​​євро, а співфінансування становитиме 4,3 млн євро. Початок будівництва запланували на червень 2024 року, а завершення – на листопад 2026 року. 

Інвестиція складатиметься з двох елементів: реконструкція ро-ро рампи на набережній та будівництво залізничної перевантажувальної станції.

Наявну ро-ро рампу планують розширити з 25 м до 32 м. Також у проєкті — реконструкція набережної та розширення доступу до ро-ро рампи.

Модернізована ро-ро рампа дозволить обробляти великі ролкери довжиною до 240 м, шириною до 34 м і з осадкою до 11 м.

Також у порту збудують залізничну перевантажувальну станцію. Площа об’єкта складатиме близько 11 тис. кв. м. Станція розташовуватиметься на перетині чотириколійної електрифікованої залізниці. Нова інфраструктура дозволить паралельно перевантажувати два потяги довжиною 750 м кожен.

Проєкт адаптує інфраструктуру порту для ефективної обробки як цивільних, так і військових вантажів. Очікується, що інвестиція підвищить безпеку кордонів ЄС і східного флангу НАТО. Проєкт також покращить розвиток залізничних контейнерних перевезень з Україною та Молдовою, що відповідає концепції Solidarity Lanes.

Нещодавно USM писав, що у порту Констанца з’явиться додаткова якірна стоянка для українського зерна.