Кабмін затвердив Порядок надання компенсацій власникам суден

Кабмін затвердив Порядок надання компенсацій власникам суден


Кабінет Міністрів затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди фрахтувальникам, операторам, власникам морських суден та суден внутрішнього плавання.

3 квітня набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів від 29.03.2024 р. №361, повідомляє ПРМТУ.

Постановою був затверджений Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф проти України та воєнних дій на території України, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав.

Так, відшкодування здійснюється на безповоротній основі судновласнику, якому за договором страхування та/або страховим полісом чи Р&I полісом, та/або за правилами відповідного Р&I клубу не передбачено страхове покриття. Також компенсацію виплачують, коли покриття ризиків не поширюється на територію, віднесену до районів воєнних (бойових) дій або районів з навігаційними обмеженнями внаслідок військових дій, ударів, тероризму та пов’язаної з цим небезпеки.

Надання гарантій здійснюється у 2024 році в межах суми до 2 мільярдів гривень коштом резервного фонду держбюджету у разі заподіяння шкоди під час перебування таких суден у територіальному морі України, якщо вони перевозять невійськові вантажі з/до відкритих морських портів України або зайшли до таких портів після 1 січня 2024 року.

Порядок визначає, що до шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф, належать:

1) збитки, заподіяні судновласнику внаслідок:

  • загибелі судна;
  • конструктивного руйнування судна, після якого проведення його відновлювального ремонту є недоцільним;

2) збитки у зв’язку із здійсненням витрат, пов’язаних з усуненням конструктивного пошкодження судна, яке призвело до втрати судном мореходного стану, що включають, зокрема, витрати на проведення аварійно-рятувальних робіт;

3) збитки, заподіяні внаслідок втрати та/або псування вантажу;

4) збитки, спричинені третім особам внаслідок зіткнення з іншим судном, плавучим чи стаціонарним об’єктом;

5) збитки у зв’язку із здійсненням витрат, пов’язаних:

  • з видаленням рештків судна та/або вантажу та маркуванням місця, у якому сталося їх пошкодження (знищення);
  • з видаленням забруднення навколишнього природного середовища;
  • із сплатою штрафних санкцій за забруднення навколишнього природного середовища (у разі їх накладення);
  • із спричиненням шкоди життю або здоров’ю пасажира чи члена екіпажу судна, а також репатріацією внаслідок настання зазначених обставин.

Читайте також: Морський нафтовий термінал «Південний» стане держпідприємством