Криголам «Ноосфера» доставить українських полярників до Чилі

Криголам «Ноосфера» доставить українських полярників до Чилі


Український криголам «Ноосфера» доправить членів української антарктичної експедиції до Чилі в межах щорічної перезмінки.

На станції «Академік Вернадський» завершилась перезмінка. 28-ма Українська антарктична експедиція вирушила додому, а на її місці почала роботу 29-та, повідомили в НАНЦ.

Читайте також: «Ноосфера» доставила до станції «Академік Вернадський» нову експедицію українців

2 квітня відбулася офіційна частина перезмінки. Очільник 28-ї УАЕ Богдан Гаврилюк віддав керівнику 29-ї Юрію Отрубі символічний ключ від станції. Також вони підписали акт приймання-передачі станції. Потім на флагштоці відбулася зміна синьо-жовтих стягів.

3 квітня учасники 28-ї зимівлі залишили станцію. Найближчим часом український криголам «Ноосфера» доправить їх, а також учасників сезонної експедиції до Чилі. Звідти полярники діставатимуться України літаками та наземним транспортом.

28-ма УАЕ має 14 учасників. Цілий рік вони проводили в Антарктиці дослідження за трьома основними напрямами (метеорологія, біологія, геофізика) та підтримували діяльність станції.

Раніше USM повідомляв, що на криголамі «Ноосфера» стартувало нове міжнародне дослідження.

Нещодавно науковці опублікували відео, як дитинча кита грає з криголамом «Ноосфера»Відео зняли, коли судно прямувало протокою Пенола в Антарктиці (район української станції «Академік Вернадський»).