Молдова вперше імпортує ЗПГ судном з США

Молдова вперше імпортує ЗПГ судном з США


Молдовська енергетична компанія Energocom повідомила, що імпортує зі США перший тестовий обсяг зрідженого природного газу.

Судно з ЗПГ вже має прийти в грецький порт Александруполіс, звідки 1 та 2 квітня Молдова отримає по 14 тис. МВт/год природного газу на день. 

«Це еквівалентно 2,6 млн кубометрів газу за конкурентоспроможною ціною. Ми повідомимо громадян, якщо домовимося продовжити цю співпрацю», — повідомив керівник Energocom Віктор Бринзар. 

При цьому Бринзар наголосив, що транспортування ЗПГ – хороша альтернатива російському газу.

«Газ зріджують за низьких температур, його транспортують морем і потім регазифікують. Диверсифікація джерел газу допоможе подальшому зміцненню енергетичної безпеки Молдови», – заявив глава Energocom. Він також нагадав, що контракт на транзит російського газу через Україну спливає наприкінці 2024 року, а українська влада раніше заявила, що не вестиме переговорів про його продовження.

Також зазначимо, що минулого року грецька компанія DEPA виграла кілька державних тендерів на поставку газу в Молдову, як для поточного споживання, так і для зберігання в сховищах.

Раніше USM розповідав, що Молдова ухвалила знижку на транзит української продукції на 2024 рік.