Окупанти хочуть відновити поромну лінію з порту Скадовська до Туреччини

Окупанти хочуть відновити поромну лінію з порту Скадовська до Туреччини


Окупаційна влада Херсонщини пропонує відновити поромну лінію зі Скадовського порту до Зонгулдака (Туреччина).

Якщо поновити цю поромну переправу, з’являться нові торгові шляхи, цитують росЗМІ «т.в.о. губернатора» Херсонської області владімір сальдо.

Він в ході робочої зустрічі з президентом рф владіміром путіним запропонував відновити торговий шлях зі Скадовського порту на Чорному морі до турецького міста Зонгулдак. Стенограму зустрічі опублікували на сайті Кремля.

«У зв’язку з тим, що на сьогодні Зернова угода вже відсутня, є пропозиція відновити торговий шлях, який, коли я ще працював мером, 2007 року ми запустили зі Скадовського порту на Чорному морі до Зонгулдака, там є місто Зонгулдак, і до Стамбула ходив пором, поромна переправа працювала і було понад 1200 іноземних суднозаходів», — прокоментував зрадник України.

Він зазначив, що пороми перевозили великовантажні автомобілі. 

«Загалом, їм або навколо всього Чорного моря треба було їхати — або з того боку, або з того, — а тут безпосередньо всього 295 миль до Зонгулдака», — наголосив колаборант.

За словами сальдо, Зонгулдак, що є містом-побратимом Херсона, є єдиним містом у Туреччині, де добувають кам’яне вугілля. У місті є порт.

«Якщо цю поромну переправу відновити зараз, її дію, тоді виходить, що у нас з’являються нові торгові шляхи, абсолютно нові — напряму там швидко, 20 годин всього», — зазначив Володимир Сальдо.

Чому відновлення поромної переправи у Скадовську — чергова гарячка окупантів?

Вантажообіг та суднозаходи у Скадовську «обнулили» самі ж окупанти. У 2014 році порт різко втратив 80% вантажообігу, порівняно з показниками 2013-го. Тоді, попри вигідне географічне положення та низькі тарифи, перевізники не ризикували співпрацювати з портом через небезпечну близькість до зон АТО (потім — ООС).

Підприємство стало збитковим, накопичило борги. У 2021 році українська влада планувала віддати порт у приватизацію.

Пором з Зонгулдаку Скадовськ зміг прийняти в 2016 році. У 2019-му порти планували відновити регулярне поромне сполучення: тоді голова Херсонської ОДА та губернатор провінції Зонгулдак підписали відповідний протокол про наміри співпраці.

Вже під час масштабної війни, у вересні минулого року, речник президента Туреччини Ібрагім Калин заявив, що Туреччина не визнаватиме результати російських «референдумів» на окупованих територіях України.

«Ми не вважаємо спроби одностороннього референдуму коректними, тому що ми не визнали кримський референдум 2014 року і його результат, і наша позиція на таких референдумах чітка. Ми визнаємо територіальну цілісність українського народу і держави і заявляємо, що ми стоїмо на боці України», — зауважив Калин.

Так, турецькі порти приймають крадене українське зерно, завантажене на судна в окупованому Криму. Зазвичай це аргументують відсутністю достатньої кількості доказів того, що зерно походить з України (адже росіяни змішують своє та українське збіжжя, а також підроблюють документи на вантаж). 

Але офіційно підписати домовленості із окупантами щодо відновлення поромного сполучення — це зовсім інша справа, тож Туреччина не дозволить собі подібні дії та супутні репутаційні ризики на міжнародній арені, враховуючи її позицію щодо незалежності й цілісності України.

До того ж видання «Мост» писало, що владімір сальдо не вперше говорить про намір відновити паромну переправу між окупованим Скадовськом і турецьким портом. Цьогоріч у червні він те ж саме говорив в інтерв’ю російським ЗМІ та заявляв, що нібито мав відношення до створення переправи у 2007 році.

Як зазначили журналісти, поромна переправа Скадовськ-Зонгулдак розташована далеко за межами Херсона — на території, на яку не розповсюджуються повноваження міського голови обласного центра. Тому незрозуміло, як саме сальдо брав участь у її створенні.

І в якості фінального акорду: турецький бізнес так само не погодиться на співпрацю з окупантами, як і держава. Поновлення поромних рейсів вимагає інвестицій і з боку Туреччини. А бізнес-домовленості з окупованими територіями невигідні як економічно, так і репутаційно.

Також можна подивитися на активність судноплавства в районі окупованих росією українських територій у Чорному морі, аби зрозуміти, наскільки Туреччині в усіх аспектах не потрібна співпраця із росією. 

Але в будь-якому разі не зайвою була б офіційна заява Туреччини щодо надій, які покладають на неї росіяни та зрадники України.

Читайте також: Окупанти вивозять крадене українське зерно через Скадовський порт