Судно з катерами для України увійшло у Чорне море (відео)

Судно з катерами для України увійшло у Чорне море (відео)


У Чорне море увійшло вантажне судно, яке перевозить нові патрульні катери FPB 98 MKI для Морської охорони Держприкордонслужби України.

У понеділок, 21 серпня, судно пройшло протокою Босфор, повідомляє «Мілітарний». 

Наразі судно рухається до порту Констанца в Румунії. Як відбуватиметься передача катерів Морській охороні ДПСУ — поки невідомо. 

Нагадаємо, нещодавно на потужностях французької суднобудівної компанії OCEA в Ле-Сабль-д’Олоні знаходилися щонайменше 6 катерів, виготовлених для України, з бортовими номерами BG-201, BG-202,BG-203, BG-204, BG-205 та BG-207.

Борт BG-201 спустили на воду 9 грудня 2021 року. Його використовують для навчання українських екіпажів. Другий та третій катери спустили на воду вже в лютому і травні минулого року.

У 2019 році Україна та Франція підписали рамкову угоду, яка передбачає кредитування французьким урядом та європейськими банками будівництва катерів на 136,5 млн євро.

Загалом МВС України замовило 20 таких катерів, з них 5 раніше планували побудувати на потужностях «Нібулона». 

FPB 98 MK.I — легкий маневрений катер, спроєктований OCEA. Довжина — 32 метри, швидкість — до 30 вузлів (60 км/год). Дальність плавання — 1200 морських миль (близько 200 км). Через те, що катер побудований з алюмінієвого сплаву, він має малу осадку та здатен рухатися на мілководді.