Концерну «Укроборонпром» більше не існує: деталі  

Концерну «Укроборонпром» більше не існує: деталі  


Державний концерн «Укроборонпром» припинив своє існування. Замість нього організували інше підприємство.

З 28 червня була припинена діяльність державного концерну «Укроборонпром», повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Натомість утворили акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість». 

«Починаємо залізні зміни найбільшого оборонного підприємства країни», — прокоментував Камишін. 

Він додав, що наступним кроком буде переведення штату, передача майна та подальші трансформаційні процеси. Далі — формування Наглядової ради відповідно до стандартів OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку). 

У березні 2023 року Кабмін утворив акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість», 100% акцій якого належать державі, шляхом перетворення Державного концерну «Укроборонпром». 

Також затвердили Статут АТ «Українська оборонна промисловість» та Положення про наглядову раду АТ «Українська оборонна промисловість». Статутний капітал товариства становить 237 млн грн і формується коштом майна «Укроборонпрому».

Раніше USM повідомляв, що Кабмін призначив нового гендиректора державного концерну «Укроборонпром». Ним стане 31-річний Герман Сметанін.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський звільнив Юрія Гусєва з посади гендиректора «Укроборонпрому». Про це йдеться в указі Президента від 27 червня.

«Укроборонпром» — це об’єднання багатопрофільних підприємств різних галузей оборонної промисловості України. Концерн складається з підприємств, які діють у сфері озброєння, військової і спецтехніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництві з іншими державами. 

Зокрема, до складу концерну входить Херсонський завод «Паллада» – державне суднобудівне підприємство, що спеціалізується на виготовленні залізобетонних композитних плавучих доків.

Завод перебував у російській окупації до звільнення Херсона Збройними Силами України. Практично перед повномасштабним вторгненням рф, «Паллада» взяла в роботу нові замовлення за іноземними договорами.

Так, «Паллада» працювала над проєктами за контрактами з турецькою Hidrodinamik Shipyard та хорватською Iskra Shipyard 1 LLC – обидві замовили в Україні плавучі доки.