На яхті, пов’язаній з диверсією на Nord Stream, знайшли сліди вибухівки

На яхті, пов’язаній з диверсією на Nord Stream, знайшли сліди вибухівки


На вітрильній яхті «Андромеда», яку пов’язують з диверсією на газопроводах «Північних потоків» (Nord Stream) знайшли сліди вибухівки.  

Зараз «Андромеда» стоїть у сухому доку в Німеччині, її досліджують фахівці. Слідчі знайшли на судні сліди вибухівки та виявили, що двоє членів екіпажу використовували підроблені болгарські паспорти, повідомляє The New York Times.

За даними ЗМІ, незадовго до вибухів на газопроводах яхта пришвартувалася у камінній гавані Крістіансо. Місцевий портовий працівник розповів, що неодноразово намагався поговорити з екіпажем, спочатку німецькою, потім — англійською. Замість спроби відповісти будь-якою мовою, один з чоловіків просто простягнув йому плату за док-станцію та відвернувся.

Яхта «Андромеда» в Німеччині в березні

Морські експерти з Німеччини, Швеції та Данії стверджують, що навіть за наявності досвідчених водолазів в складі екіпажу з шести осіб, було б надзвичайно складно закласти необхідну вибухівку на морське дно.

«Знаючи, як відбуватиметься вибух, з тиском моря на цих глибинах — потрібні дуже спеціальні знання. Як грає фізика?», — прокоментував Йоганнес Рібер, військово-морський офіцер і аналітик Датського інституту стратегії та військових досліджень.

За його словами, чи була «Андромеда» приманкою, чи частиною ширшої місії, залишається нез’ясованим. Але для найбільш правдоподібної атаки, за його словами, потрібен був підводний дрон або невеликий підводний човен, щоб закласти вибухівку, а також морські або професійні підводні бурові судна.

Рібер та інші також вказали на фотографії наслідків — загнуті назад труби, тріщини та кратери на морському дні — як сліди масивної бомби, вагою приблизно від 1000 до 1500 кілограмів.

Проте один фахівець з трубопроводів і професійний водолаз, який був частиною команди, яка прокладала газопроводи Nord Stream 2 минулого року, не погодилися. І експерт, і водолаз, який регулярно працює в Балтійському морі, наполягали на тому, що невелика пластикова вибухівка може виконати цю роботу, якщо її розташувати біля шва трубопроводу. 

«Це все одно, що запалити сірник біля бензонасосу, що протікає; газ — це все, що вам потрібно», — сказав дайвер.

Читайте також: Вибухівку для підриву «Північних потоків» могли перевозити яхтою